poniedziałek, 11 lutego 2013

Zapusty - bułeczki drożdżowe

Jutro mamy koniec karnawału, ostatni dzień zabawy i kolejny dzień kiedy możemy odpuścić sobie liczenie kalorii :) Zdążyliście skorzystać z tego okresu i pójść na jakąś imprezę?

Tak więc dziś znowu u mnie trochę bardziej obficie i bez kalorii :) Proponuję upiec bułeczki drożdżowe.






Bułeczki drożdżowe z masą makową

Składniki na około 30 sztuk:
- mąka pszenna - 3 szklanki
- cukier puder - 1/2 szklanki
- jaja - 5
- zapach rumowy - 1 łyżeczka
- masło - 100 gram
- świeże drożdże - 40 gram
- mleko - 1 szklanka
- gotowa masa makowa - 500 gram (do kupienia w sklepie)
- sól - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:
Na początku rozkruszamy drożdże i wsypujemy je do dużego naczynia. Łączymy z cukrem pudrem, dolewamy letnie mleko i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Drożdże powinny urosnąć. W między czasie przygotowujemy stolnicę i wsypujemy na nią 3 szklanki mąki, masło, 4 żółtka, zapach i sól. Na początku ciasto siekamy nożem by rozdrobnić masło. Dodajemy do ciasta wyrośnięte drożdże i zagniatamy. Z 4 białek należy ubić pianę a następnie dodać do naszego ciasta i znowu zagnieść. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, aby ładnie wyrosło na około 1 godzinę. Po tym czasie odkrajamy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki placek i kroimy trójkąty. Na każdym z trójkątów nakładamy po łyżce gotowej masy makowej i zawijamy rogaliki (zaczynając od szerszej strony trójkąta, tak by rożek był na górze rogalika). Tak przygotowane bułeczki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pamiętając by zostawić między nimi miejsce. Odstawiamy je, niech jeszcze podrosną i w tym czasie nagrzewamy piekarnik. Aby nasze bułeczki po upieczeniu miały ładny złocisty kolor smarujemy je z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz