poniedziałek, 11 lutego 2013

Zapiekana brukselka

Dziś będzię u mnie wegetariaństko - bez mięska, co wcale nie znaczy, że mniej smacznie czy pożywnie :) Zapiekana brukselka - według mnie dobry pomysł na obiad lub kolację. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu - polecam wypróbować :)






Zapiekana brukselka

Składniki:
- brukselki - około 1 kg
- mleko - 300 ml
- kefir - 200 ml
- śmietana - 30 ml
- ser żółty - 100 gram
- masło - około 20 gram
- przyprawy - sól, pieprz, oregano


1 porcja to około 200 kalorii

Przygotowanie:
Brukselkę myjemy i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy ją mlekiem i dolewamy wody (tak by warzywa były przykryte).  Dodając mleko do brukselki pozbywamy się jej charakterystycznej goryczy. Gotujemy do miękkości - około 15 min. Po ugotowaniu odlewamy mleko z wodą. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy na nią nasze brukselki. Potrzebna nam będzie jeszcze miseczka do wyrobienia sosu. Wlewamy do niej kefir, śmietanę oraz przyprawy i po wymieszaniu zalewamy tym brukselki. Ser tarkujemy i posupujemy naszą zapiekankę. Brukselki wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Zapraszam Cię na moją stronkę:
    www.zalicz-kuchnie.pl tam możesz dodać swoje przepisy, oceniac inne, brać udział w konkursach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za brukselką, a co by było gdyby tak zastąpić ten składnik brokułami? :)

    OdpowiedzUsuń