piątek, 15 lutego 2013

Sałatka śledziowa ze śmietaną

Śledzie możemy podawać na wiele sposobów. Jednym z takich pomysłów jest proponowana przeze mnie sałatka śledziowa ze śmietana. Moim zdaniem sprawdzi się zarówno na kolacje oraz jako przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi.Serdecznie polecam :)





Sałatka śledziowa ze śmietaną

Składniki na dużą salaterkę:
- śledzie matiasy - 4 płaty
- jabłka - 2 sztuki
- ogórki korniszony - 4 sztuki
- czerwona cebula - 1 sztuka
- biała cebula - 1 sztuka
- majonez - 1 łyżka
- śmietana 12% - 1 łyżka
- jogurt grecki - 1 łyżka
- przyprawy - pieprz naturalny, pieprz kolorowy ziarnisty

Cała salaterka to około 1100 kalorii.
Salaterka to około 6 porcji, czy 1 porcja to około 185 kalorii.

Przygotowanie:
Śledzie na początku moczymy. W tym celu wkładamy je do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewamy ze śledzi wodę i suszymy je papierowym ręcznikiem. Nasze płaty kroimy na cząstki 2 cm na 2 cm. Obieramy jabłka ze skórki i również kroimy na małe kawałki. Obie cebule szatkujemy drobno a korniszony kroimy w kostkę. Wszystkie składniki naszej sałatki śledziowej wrzucamy do salaterki. Do osobnej miseczki wlewamy jogurt, smietanę, majonez i mieszamy po czym zalewamy tym naszą sałatkę. Teraz wszystko mieszamy i po wierzchu posypujemy pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz