sobota, 9 lutego 2013

Jak przygotować pyszną wątróbkę?

Wątróbka - jak ją odczarować i sprawić by na dźwięk tego słowa niektórym z nas a zwłaszcza dzieciom nie krzywiły się miny? Umiejętnie przygotować oraz zastosować parę podanych przeze mnie trików!

Po pierwsze polecam kupić wątróbkę drobiową (np kurczęcą albo indyczą), gdyż jest po prostu delikatniejsza a przez to smaczniejsza.
Po drugie dobrze wątróbkę wymoczyć w mleku przez parę godzin a dopiero później smażyć czy też dusić. Pozbawimy ja w ten sposób charakterystycznej goryczki.
Po trzecie - skorzystać z mojego przepisu :)






Wątróbka duszona z cebulką i jabłkami

Składniki na obiad dla 4 osób:
- wątróbka drobiowa - 500 gram
- cebula - 4 sztuki
- jabłka - 2 sztuki
- marchew - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- mąka pszenna - 2 łyżki
- olej - do podsmażenia - ok 2-3 łyżki
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona - do smaku

1 porcja to około 400 kalorii

Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić ze ścięgien i białych tłuszczy a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 2 godziny. W między czasie pokroić cebulę w piórka i marchewkę w kostkę. Cebulę podsmażyć. Po 2 godzinach moczenia wątróbki odlać mleko i dokładnie ją osuszyć papierowymi ręcznikami (osuszamy ją po ty, by nie pryskała nam na patelni). Następnie obtoczyć ją w mące i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć około 10 minut po czym dodać do niej usmażoną wcześniej cebulkę oraz pokrojoną marchewkę. Przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem około pół godziny (Uwaga! Ważne żeby nie przyprawiać wątróbki wcześniej, gdyż stanie się twarda!). Jabłka obrać ze skórki pokrajać na małe kawałki i dodać do naszej potrawy 5 minut przed końcem duszenia.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam. Pycha! Uwielbiam wątróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale marchewka ma być gotowana czy surowa?
    Marysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak trochę na logikę weź... wrzucasz ugotowaną marchewkę i gotujesz ją 30 min... co z niej zostanie? :)

      Usuń
  5. Przepis rewelacyjny, po raz pierwszy wątróbka wyszła mi wyśmienicie! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś ją robię, jak nie zapomnę dam komentarz, po obiadku od dzieci i żony...

    OdpowiedzUsuń
  7. to jablko i curry jest do wszystkiego, do sledzi w smietanie tez mozna, jablko mozna tez zastapic biala pasta kokosowa z puszki tez dobrze podchodzi

    OdpowiedzUsuń
  8. Wątróbkę drobiową można solić, nie robi się twarda. Ta zasada nie solenia tyczy się np. cielęcej. 30 minut smażenia wątróbki przecież to podeszwa się robi. Max smażenie 10 minut.

    OdpowiedzUsuń