czwartek, 7 lutego 2013

Kolacja - sałatka z mozzarellą

Po krótkim wstępie bierzemy się do pracy - gotowania :) Przewrotnie zacznę od propozycji na kolację.

Proponuję pyszną i lekką sałatkę. Może myślicie - Eeee sałatka? Nudno! Pokaże Wam, że nie koniecznie! Uwielbiam wszelkie formy sałatek gdyż dają nam duże pole do popisu. Praktycznie za każdym razem możemy wymyślić inną i to z tych produktów które akurat mamy w lodówce. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu  a przy tym jak ładnie wygląda na talerzu. Nie uważacie? :)




Sałatka z mozzarellą

Składniki na jedną porcję
- sałata lodowa - ok. 100 gram - 16 kcal
- 1 pomidor - ok 70-100 gram - 20 kcal
- mozzarella - 60 gram - 150 kcal
- oliwki - 30 gram - 50 kcal
- świeża bazylia - 15 gram - 4 kcal :)
- oliwa z oliwek - 5 gram - 40 kcal
- sól, pieprz - do smaku

Razem: 280 kcal

Przygotowanie
Jako, że "jemy" także oczami dlatego proponuje nie mieszać wszystkich składników sałatki tylko poukładać je tak jak na zdjęciu. Moim zdaniem prezentuje się to o niebo lepiej i aż zachęca do spróbowania :)
Zaczynamy od sałaty lodowej. Odrywamy parę liści od główki, rwiemy na części i układamy na talerzu. Następnie kroimy pomidora w cząstki - trójkąciki :) i kładziemy na sałatę. Mozzarellę kroimy w kostkę i posypujemy nasze warzywka. Parę oliwek (u mnie z pastą paprykową) przekrajamy na pół  dodajemy do sałatki. Pozostaje przyprawić. A więc proponuję parę świeżo zerwanych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu i parę kropel oliwy z oliwek. (Ja osobiście soli do tego typu sałatek nie używam, gdyż lubię naturalny smak świeżych warzyw. Wypróbujcie, kwesta gustu, smaku.)

I gotowe! Proste prawda? A jakie szybkie i smaczne zarazem! Smacznego :)




1 komentarz: