wtorek, 12 lutego 2013

Żeberka duszone z papryką

Z okazji ostatniego dnia karnawału obiad dziś u mnie też jest trochę bardziej "wypasiony" - czyli bardziej kaloryczny :) A co tam! Raz się żyje :)







Żeberka duszone z papryką

Składniki na obiad dla 4 osób:
- żeberka wieprzowe - 8 sztuk
- papryka - 2 sztuki
- cebula - 3 sztuki
- mąka pszenna - 3 łyżki
- olej - 2 łyżki
- pietruszka korzeń - 1 sztuka
- marchewka - 1 sztuka
- bulion warzywny - 1 kostka
- sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe

1 porcja to około 500 kalorii

Przygotowanie:
Żeberka oczywiście myjemy. Do głębokiej patelni lub garnka wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Nasze żebra obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Czekamy ąż mięsko nam się ładnie zarumieni, po czym dodajemy rozrobiony w 2 szklankach bulion, liście laurowe i ziele angielskie. Kroimy w kostkę marchewkę i pietruszkę a cebulę w ćwiartki i dodajemy do naszej potrawy. Dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut. I gotowe :)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. pycha :) polecam też żeberka i inne dania z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-zeberka-chili/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazwyczaj żeberka piekłem, ale tak jak piszesz "dzisiaj na wypas" - czyli uduszę. Przy czym dodam także trochę kurkumy - bo tę przyprawę zawsze łączę z papryką

    OdpowiedzUsuń